onsdag 11 oktober 2017

Tempus fugit

Nu var det mer än ett år sedan jag sist skrev på bloggen. Jag förstår inte riktigt vad som händer. Tiden bara rusar iväg. Jag har underbara dagar här i mitt älskade Lisboa, med fado, trevligt umgänge och underbart väder. Just nu är det en ovanlig värmebölja. Det har varit mellan 26 och 30 grader varmt sedan tre veckor tillbaka, trots att vi närmar oss mitten av oktober, och det kommer att fortsätta så minst en vecka till. Visst kan det normala år vara 30 grader enstaka dagar i oktober, men inte så här länge. Nåja, jag bor ju här bl a för värmen så jag skall inte klaga.

Man kanske kan tro att jag legat på latsidan under det år som gått. Faktum är att jag arbetat en hel del med min hemsida. Jag har bl a en avdelning där man kan lyssna/se på föredrag och predikningar jag haft på olika ställen. Efter att den server där dessa fanns lagrade upphörde att fungera blev det en del jobb att flytta filerna till min egen server. Sedan har jag ändrat och förbättrat och rättat (både stavfel och faktafel) i ett stort antal artiklar.

Men jag har också skrivit några nya artiklar på min hemsida (som jag betraktar som viktigare än min blogg, eftersom hemsidan innehåller artiklar av mer bestående värde – en blogg är ju mer för att kommentera aktuella händelser).

Bl a har jag skrivit en artikel med titeln "Den åttonde dödssynden", där jag ingående och detaljerat sammanfattar mina tankar när det gäller vår sanslösa tid av lögn, politisk korrekthet, faktaresistens och total ansvarslöshet för vårt lands framtid.

Jag har också utökat hemsidan med en ganska omfattande avdelning om flygplan och aerodynamik. Det började med att jag ville rätta till ett vanligt fel när man försöker förklara varför en flygplansvinge ger lyftkraft. En vinges lyftkraft genereras, enligt denna alltför vanliga modell, av att en vinges ovansida är mer buktig än dess undersida. Eftersom luften således har längre väg att gå på ovansidan än på undersidan, "måste" luften gå fortare på ovansidan (varför måste den det?). Och när luften går fortare, sjunker trycket, enligt Bernoullis berömda lag. Man får således ett undertryck på en vinges ovansida, som så att säga "suger" upp planet. Att detta inte kan vara korrekt är lätt att inse. För det första skulle ett flygplan i så fall inte kunna flyga upp och ned (då vänds ju vingens mer krökta sida nedåt och planet borde sugas ned). För det andra har moderna vingar ofta samma krökning på över- och undersida. Vissa vingar på jetplan, har t o m större krökning på undersidan. Hur som helst, så ville jag slå ett slag för den korrekta förklaringen. Och det ena gav det andra, vilket ledde till att jag skrev en artikel där jag förklarar och diskuterar ett flygplans stabilitet, vilket ledde till..., etc, etc. Det slutade med en hel avdelning bestående av 10 artiklar. Den läsare som vill veta mer om vingars lyftkraft hänvisas dit.

Ovanstående skriver jag för att visa att jag inte helt legat på latsidan. Men visst har jag varit lat. Fast det är rätt så skönt ärligt talat. Det känns ju också, vilket jag påpekat flera gånger, som att jag redan skrivit allt. Det är ju samma saker som händer i vårt land och i Europa hela tiden, det är bara nya datum, nya gärningsmän och nya offentliga lögner på alla plan.

Dessutom finns ju idag ett stort antal bloggar och hemsidor för den som inte nöjer sig med mainstream medias pk-filtrerade nyheter och analyser. En del av dem är riktigt bra och det känns ju tämligen onödigt att jag skriver om precis samma saker. Det tillför ju ingenting. I kommande blogg, som jag hoppas kommer inom några dagar, skall jag ge en lista över några sådana Internetsajter.

Just nu känner jag lite inspiration att kanske börja blogga lite oftare (men jag lovar inget). I morse fick jag ett mail från en vän med brasiliansk bakgrund. Mailet innehöll en text på portugisiska, författad av en okänd person. Jag tyckte texten fångade vår tidsanda väldigt bra. Så bra att jag översatte den. Texten (som är skriven utifrån ett katolskt perspektiv) får tala för sig själv (den handlar kanske om situationen i Brasilien, men är tillräckligt allmängiltig för att även angå européer):
Social schizofreni

Vi lever i en epok när man vill att präster skall gifta sig och att människor som är gifta skall skiljas.

Man vill att heterosexuella skall ha lösa förbindelser utan begränsningar medan de som är gay skall gifta sig i kyrkan.

Man strävar efter att kvinnorna skall ha maskuliniserade kroppar och klä sig som män och ta sig manliga roller. Och man vill att männen skall bli "svaga" och mjuka och med kvinnliga drag. Ett barn på endast fem eller sex år har redan rätt att bestämma sig för att vara en man eller kvinna för resten av livet, men en ungdom på arton år är inte ansvarig för sina brott.

Det finns inte plats för de sjuka på sjukhusen, men det finns uppmuntran och stöd från SUS [Sistema Único de Saúde, dvs Brasiliens sjukvårdssystem] för den som önskar genomgå ett könsbyte.

Det finns gratis psykologiskt stöd för den som vill lämna heterosexualiteten och leva som homosexuell, men det finns ingen hjälp från samma SUS för den som önskar lämna homosexualiteten och leva ut sin heterosexualitet, och att försöka ge sådan hjälp, är ett brott.

[Bland de motioner som lagts i årets Riksdag finns en från Robert Hannah (L), där motionären vill göra det olagligt att försöka "omvända" eller "bota" hbqt-personer. – Kristers kommentar]

Man påstår att familj och religion är diktatur, men urinerar på krucifix och yttrandefrihet..

Om detta inte är den Yttersta Tiden, så måste det åtminstone vara generalrepetionen...

(Almir Favarin, teolog och psykoanalytiker alternativt Padre Gabriel Vila Verde anges som författare till ovanstående. Eftersom jag inte vet vem av dem som är den verklige författaren, så lämnar jag frågan öppen tills vidare.)
Det tycks som att vi lever i den uppochnedvända världen. Man kommer osökt att tänka på det August Strindberg en gång skrev: "Den onda viljan söker frihet för att få göra ont och den onda tanken söker frihet för att få tänka galet". En annan tanke som dyker upp när jag läser ovanstående citat, är det som står i Ordspråksboken 17:12:
Bättre att möta en björninna från vilken man tagit ungarna, än att möta en dåre i hans oförnuft.
Ack du arma, stackars svenska folk, som styrs och manipuleras av dårar. "Sveriges intellektuella elit – Europas byfånar", som jag skrev i en tidigare blogg.

Boa Noite från ett mörkt och ljummet Lisboa