torsdag 5 augusti 2010

Lite Nyheter från Mellanöstern

1. Medan media har haft det ena reportaget efter det andra om hur de stackars gazaborna lider och svälter under Israels förödande blockad, har Gaza fått sitt första shoppingcenter. Det öppnades i mitten av juli 2010. Här några bilder.Visst påminner bilderna om bilder vi sett från Auschwitz (media liknar då och då Gaza med ett koncentrationsläger)?

Samtidigt låter Hamas ett antal gazabor bo i tält för att ha något att visa upp för lättlurade västerländska, israelhatande journalister.

När jag ser bilderna ovan gråter jag nästan. Jag ser framför mig hur det skulle kunna vara i Gaza. Om palestinierna och araberna kunde acceptera Israels existens, skulle detta gagna hela arabvärlden. Palestinierna kunde vara ett av Mellanösterns mest välmående folk. Palestinier är ett mycket duktigt folk, vilket visas av många palestinska invandrare i Europa och USA. Om de kunde övervinna sitt hat mot Israel, skulle hela situationen kunna förändras. Tyvärr gör det muslimska prästerskapet detta nästan omöjligt, eftersom de fungerar som hatets och ondskans apostlar. Antagligen måste islam först tappa sitt inflytande innan vi kan få en verklig fred mellan judar och araber, som egentligen är brödrafolk. Islam har, enligt min mening, en mycket stor skuld till konflikten. Islam är en krigsreligion och inte en fredsreligion. Det är bara att titta på hur islam har utbretts. I stort sett enbart genom krig och våld och tvång.

(läs mer om detta shoppingcenter här: http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001127.html)

2. Stora delar av arabvärlden uttrycker sympati för Hitler och hans antisemitism (samtidigt som de förnekar Förintelsen – var det någon som sade att ondskan är korkad?). Hitlers Mein Kampf är fortfarande en bestseller i muslimska länder. Fast innebörden av bestseller är inte riktigt samma som i Sverige – majoriteten av befolkningen i arabvärlden är analfabeter. Detta är desto mer skrämmande. Man brukar säga att intolerans och rasism frodas bland lågutbildade människor. I de muslimska världen är det endast de högutbildade som kan läsa. Det måste alltså vara högutbildade som läser Mein Kamp och nickar instämmande.

Nu finns det, vilket är hoppingivande, också debatt i arabvärlden (även om den hör till undantagen). I den saudiska tidningen Al-Watan (8/7 2010) kritiserade kolumnisten Iman Al Quwaifli den sympati för Hitler som förekommer i arabvärlden. Bl a kritiserar hon det i arabvärlden så vanliga påståendet att det är segrarna som skriver historien och att det är segrarmakterna i Andra Världskriget som ”hittade på myten om Förintelsen” (ivrigt påhejade av sionisterna).

Men om det nu var segrarmakterna som hittade på Förintelsen hade det funnits miljoner tyskar som vetat att så var fallet. Varför finns det inte en enda framstående tysk eller österriskisk författare, kulturpersonlighet, politiker etc som förnekat Förintelsen? Tvärtom så har Tyskland betalat hundratals miljarder mark i skadestånd till överlevande från Förintelsen. Det är uppenbart att tyska folket är medvetna om sin skuld och har velat gottgöra den. Om Förintelsen inte ägt rum hade det funnits hundratals organisationer i Tyskland som hade arbetat på att rentvå landet från den falska anklagelsen om Förintelsen. Dessutom hade inte alla Förintelseförnekare varit antisemiter (som är fallet nu). Då hade man inte förnekat Förintelsen på grund av att man hatar judar, utan på grund av kärlek till sanningen.

Iman Al Quwaifli skriver bl a:
De som använder ”Historien skrivs av segrarna” som slogan, bryr sig inte om att finna ut sanningen om Hitler.

Glorifieringen av nazismen och förkastandet av ”segrarnas historieskrivning” leder till att man förkastar verkligheten och till en ideologi av fientlighet mot Väst.

3. För några dagar sedan avsköts några raketer mot Israel. Svenska Dagbladet hade följande artikel på sin hemsida:

Israelisk attack mot Gaza
Publicerad: 1 augusti 2010, 08.11. Senast ändrad: 1 augusti 2010, 11.32
Israeliskt flyg bombade på söndagen södra Gaza och området med tunnlar där smuggeltrafiken från Egypten genomförs. Det israeliska anfallet följde på den granatattack som utfördes på lördagen, då en granat avlossades från Gaza mot israeliskt territorium. Den slog ned nära staden Sderot.

För det första ser vi här det typiska med nästan alla svenska media. Till och med Världen idag hade ungefär samma artikel, till min förvåning. Orsaken är att nyheterna från Mellanöstern numera är vinklade redan när de kommer från TT eller Reuters (båda dessa ”nyhetsbyråer” är extremt israelfientliga). Undrar om tidningar för betala extra för denna tjänst? Och vad står det på fakturorna? ”Politiskt korrekta, redan förvinklade nyheter från Mellanöstern: 125 000 kr.” Att den israelvänliga Världen idag missat, beror antagligen på tidsbrist. Man tar helt enkelt nyhetstelegrammen och lägger in i tidningen, precis som de är.

Var är då felet med artikeln? Jo först skjuter palestinierna granater och raketer mot Israel. Sedan svarar Israel med vedergällning. Nyheten blir då ”Israel angriper Gaza”. Sedan nämner man i texten att palestinierna, innan den israeliska attacken, hade avlossat en granat mot Sderot (i det här fallet) och att Israel sedan besvarade denna attack. Problemet är att många människor bara läser rubrikerna och det enda de minns är ”Israelisk attack mot Gaza”, dvs att än en gång har de onda judarna attackerat de oskyldiga palestinierna. Och det är antagligen precis detta som media vill. Manipulation kan ske genom att man lägger upp rapporteringen på ett visst sätt, genom vilka ord man använder och vad man utelämnar. Dvs, man kan inte direkt anklagas för att ljuga, men ändå får man igenom sin antiisraeliska propaganda. Det är rätt fascinerande. Ungefär som att man skulle ha en rubrik ”Polis attackerar 55-åring” och sedan i texten kan man i liten stil läsa att 55-åringen hade mördat tio barn och höll på att mörda ytterligare ett barn, när en polis stoppade honom med ett batongslag. Det blir omvända världen. Bovarna blir offren och offren blir de onda, som vi måste skydda oss från.

Man skriver också att granaten slog ned i närheten av Sderot. Ofta påpekar journalisterna att det är sällan någon skadas av de palestinska raketerna/granaterna (dvs Israel borde strunta i dem). Och man undviker så långt det går att nämna israeliska offer. Speciellt undviker man att ge de israliska offren ett ansikte. De blir bara anonyma siffror, medan när det gäller palestinska offer så berättar man om deras ålder, bakgrund, framtidsplaner, vilka drömmar de hade etc (Cecilia Uddén i P1 är expert på detta).

Även om de palestinska raketerna inte skördat så många offer (vilket inte beror på bristande vilja från palestinsk sida) lever invånarna i Sderot och en del andra städer i ständig skräck (speciellt innan Gazakriget när raketerna haglade över Israel). Många israeliska barn har blivit traumatiserade av detta.

Jag vet inte riktigt vilken attack nyheterna ovan avser. På IDF:s (Israel Defence Forces) hemsida rapporteras bara en enda palestinsk attack (det handlade alltså inte om en israelisk attack utan en palestinsk attack) den 1/8. Det borde rimligen vara den händelse man talar om ovan, eftersom IDF skriver att som svar på den palestinska attacken angrep israeliskt flyg några Hamaskontrollerade tunnlar i södra Gaza. Enligt IDF handlade det inte om en granat utan om en Qassamraket. Den träffade kommunalhuset i Sha’ar HaNegev och åstadkom stor materiell förstörelse (något som alltså TT eller Reuters inte nämner — och jag tror betydligt mer på IDF än på de notoriskt vinklade TT och Reuters). IDF skriver också att 110 raketer och granater har avfyrats mot israeliskt territorium sedan början av 2010 och över 400 sedan Gazakriget avslutades för ett och ett halvt år sedan. Undrar hur Sverige och omvärlden skulle reagera om Norge hade avskjutit 110 raketer mot Sverige under 2010. Hade hela världen då ställt sig på Norges sida?

För någon tid sedan utrymde Israel en olaglig beduinbosättning i Negevöknen. Beduinerna hade erbjudits att hyra området mycket billigt, men vägrade betala. Man vägrade också att betala skatt. Långsamt infiltrerades bosättningen av fler och fler beduiner och så småningom började man ockupera statligt ägd mark (vilket givetvis är olagligt – även i Sverige). Det är stora problem med beduinerna som blir fler och fler och kräver stora landområden. Israel har byggt 13 nya byar och städer för beduiner. Man har avsatt stora summor pengar för beduinerna och man erbjuder förmåner för de beduiner som flyttar till permanenta byar. Det är inte bara Israel som har den här typen av problem. Sverige har haft stora problem med att behandla samerna på ett rättvist sätt. Och då hör till saken att vi i Norrland har enorma arealer, där samerna kan leva som de vill. I Israel är det oerhört ont om utrymme (hela landet är ungefär lika stort som Småland). I den brittiska, israelfientliga tidningen The Guardian kallade man den 28/7 2010 utrymningen av beduinerna för ”etnisk rensning”. I så fall har nog många länder, inklusive Storbritannien, sysslat med etnisk rensning. Detta gäller också Sverige om vi tänker på samerna. Beträffande Storbrittanien så har engelsmännen direkt eller indirekt orsakat flera miljoner irländares död under de senaste 300 åren. Det är rätt intressant att när Israel försvarar sig, utrymmer olagliga bosättningar etc, då är detta brott mot mänskligheten, medan när andra länder gör exakt samma sak, ja då handlar det om helt legala handlingar. Detta käre läsare kan inte förklaras med antisionism. Det är antisemitism och inget annat.

Någon sade en gång: En stor författare säger sanningen genom att ljuga, medan en journalist ljuger genom att säga sanningen. En roman skriven av en framstående författare kan förmedla stora sanningar genom en påhittad story (dvs genom att ljuga). Samtidigt kan en journalist förmedla lögner genom att säga sanningar, men där man utelämnar vissa saker, använder ord som skapar de rätta känslorna hos läsaren, och kastar om ordningen på det som skett så att läsaren får en helt annan bild av orsak och verkan (en bild som inte stämmer med verkligheten men som stämmer med journalistens ideologiska världsbild). Alltför många journalister borde skämmas. Men förmodligen har de inte förmågan att göra det.

Jag kan rekommendera läsaren att jämföra det som skrivs i svenska media med de uppgifter som ges på IDF:s hemsida. Här redovisas varje israelisk aktion och varje attack mot Israel (länk finns på min hemsida i länksamlingen).

4. En hög företrädare för Hizbollah i Södra Libanon, Nabil Qaouq, har nyligen sagt i Al-alam TV (26/8 2010) att ”Motståndsrörelsen [dvs Hizbollah] använder denna period för att träna och stärka sin kapacitet och förbereder sig för den Stora Konfrontationen [när Israel skall utplånas]". Hizbollah borde nog inte kalla sig för ”motståndsrörelse” utan för ”angreppsrörelse” eller ”förintelserörelse”, eftersom deras mål är att angripa Israel och sedan utplåna det judiska folket. Israel utgör inget hot mot Hizbollah så länge som Hizbollah inte angriper Israel. Hiazbollah däremot kommer att angripa Israel så fort tillfälle ges, oavsett hur Israel agerar.

Det är märkligt hur Hizbollah och Hamas kan få ett så massivt stöd av Sveriges intellektuella (ibland kallad kultureliten – i mina mörka stunder brukar jag kalla denna sorgliga skara människor för ”kulturdräggen”). Men det kanske inte är så konstigt. Politisk korrekthet verkar till ytterlighet fördummande på människor.

5. En liten pikant detalj från den muslimska världen. Just nu pågår en upphettad diskussion i Saudiarabien över en fatwa som tillåter diandet av vuxna. Nej, du ser inte fel. Du läser helt rätt, ”diandet av vuxna”. Sheikh ’Abd Al-Muhsin Al-’Obikan, som är rådgivare till den saudiske justitieministern, utfärdade nyligen en fatwa som tillåter vuxna att dia. Motiveringen till fatwan är att tillåta en man och en kvinna, som inte är släkt, att vara ensamma tillsammans, vilket enligt islam är förbjudet. Genom diandet (men tänk om det inte finns någon mjölk!) skapas en slags släktskap och på så sätt kan man kringgå islams lag. På liknande sätt tillåts äktenskap för en dag. Det är sätt att kringgå islams förbud mot prostitution. Man är gift i några timmar och sedan blir det skilsmässa och man går hem till sin fru eller till sin ensamhet. Praktiskt eller hur?!

6. På Iqraa TV (Saudiarabien) kunde man den 20/5 2010 se en debatt som handlade om giftermål med unga flickor. Den saudiske familjeexperten Ghazi Al-Shimare sade där, ”En flicka på 6 och 7 år är för ung för att gifta sig, men vid 12 kan en flicka vara redo”. Han säger också, ”Profeten Muhammed gifte sig med Aisha när hon var sex år gammal, men han hade sex med henne först när hon var nio [Wov, tänk att han väntade så länge]”.

Ett utdrag ur programmet kan ses här (http://www.memritv.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/2545.htm).


7. För att förstå svårigheten att hitta en fredlig lösning till konflikten i Mellanöstern kan vi ta del av ett utdrag ur Al-Nas TV (Egypten) den 11/7 2010 (hittas här: http://www.memritv.org/clip/en/2556). Programmet visar en predikan eller föreläsning av den egyptiske prästen Hussam Fawzi Jabar. Bl a säger denne ”Hitler hade rätt när han gjorde vad han gjorde mot judarna”. Jag ber dig som läser detta att verkligen titta på det här TV-klippet. Det är så ofattbart korkat att man inte kan tro det om man inte får se det med egna ögon. Idioten (ursäkta mig, men jag kan inte finna något annat sätt att karakterisera denne präst) säger också att i Indien så steriliseras alla muslimska män för att hindra islam att sprida sig. Det tycks som att islams prästerskap inte har så värst mycket respekt för sanningen. Förmågan till självkritik och självironi tycks dessutom vara noll i muslimvärlden. Där skyller man allt på andra och anser sig inte ha någon skuld själv till sin egen situation utan man är det ständiga offret. På så sätt kommer man aldrig att kunna förändras.

Fawzi Jabar säger om Hitler:
En av de mest fantastiska saker jag läst är att Hitler sade, ”Jag kunde ha utrotat alla judarna i världen, men jag lämnade några av dem, så att ni skulle förstå varför jag gjorde detta mot dem.” Hitler gjorde rätt att säga det han sade och att göra det han gjorde med judarna.

Jag har aldrig sett detta citat av Hitler och antagligen är det inte korrekt (vilket nog inte spelar någon roll för Fawzi Jabar). Dessutom kunde inte Hitler ha utrotat alla judarna i världen, även om han hade velat.

Här erkänner alltså denne representant för Djävulen (vem annars skulle han representera) Förintelsen och tycker att Hitler gjorde rätt. Nu kanske någon menar att denne präst är extrem och inte representativ. Men han har fått tala fritt i egyptisk TV utan att avbrytas. Detta visar att hans åsikter inte är speciellt extrema eller ovanliga i Egypten. Det ser mörkt ut för freden.

8
. Apropå Ships to Gaza klagar nu en representant för Gazas hälsovårdsministerium, Mounir Al-Boursh, på att mycket av den medicinska utrustning som kom med fartygen är oanvändbar (läs mer på MEMRI: http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/4476.htm). Reportaget är hämtat från Al-Jazeera TV (20/7 2010). När det gäller mediciner så fanns det t ex med Tamiflu (mot svininfluensan) för flera miljoner dollar. Men svininfluensan är över och vissa länder gör sig av med sina lager (och skickar det till Gaza). Al-Boursh säger bl a ”Ett visst land sände flera lastbilslass med mediciner tillsammans med en officiell delegation, men alla dessa mediciner hade passerat sista användningsdatum.” Han nämner att vissa mediciner gick ut för flera år sedan. Reportern säger, ”Medan de väntar på mediciner som de verkligen behöver är arbetare sysselsatta med lasta dessa mediciner (från Ships to Gaza) för transport till soptippen, snarare än till sjukhus.”

Henning Mankell som tjänat oerhörda summor på sina böcker, kanske kunde använda sina pengar till att köpa användbara mediciner. Men det var ju inte det Ships to Gaza gick ut på. Målet var att skapa hat mot Israel. Och det lyckades man uppenbarligen med. En sak är säker, Ships to Gaza gick inte det godas ärenden, utan de ondas. Det var inte skepp lastade med mat, utan med hat!

Jag får åter rekommendera läsaren att själv följa med på MEMRI, Honest Report och IDF:s hemsida. Länkar finns i länksamlingen på min hemsida och i tidigare bloggar. Jag kommer fortsättningsvis endast i undantagsfall att skriva artiklar av den här typen, där jag ger en översikt av vad arabiska media säger.