onsdag 21 september 2011

Voff Voff

Den här artikeln blir lite annorlunda. Den kommer inte att handla om Israel eller evolutionen eller det mångkulturella samhällets problem utan om något så trivialt som hundar.

Rottweiler (jag kan hålla med om att rottweilern är en vacker hund)

Låt mig först säga att jag tycker mycket om hundar. Jag är en hundmänniska och inte kattmänniska. Men jag menar att det finns vissa problem med hundbeståndet i bl a Sverige. Nu vet jag att jag kanske ger mig in på minerat område. ”Min lilla gullevovve, den skulle inte kunna göra en fluga förnär! Han är snällast i hela världen.”

I den här artikeln ställer jag mig frågan hur det kan vara tillåtet för vem som helst att inneha fullständigt livsfarliga hundar. Jag talar då om hundar som ha kapacitet att döda eller svårt lemlästa en människa. Vem som helst, oavsett ålder eller om man är mentalsjuk eller om man är psykopat eller gängmedlem eller narkoman, kan köpa en rottweiler eller en pitbullterrier. Däremot kan inte vem som helst köpa en pistol eller revolver. Att få licens för ett sådant vapen är ganska svårt och man måste antingen vara tävlingsskytt på guldmärkesnivå (plus medlem i en skytteklubb där man regelbundet skjuter och med jämna mellanrum kontrollerar polisen att man är aktiv skytt) eller ha särskilda skyddsbehov (det är oerhört svårt, ja nästan omöjligt att få inneha vapen av detta skäl). Och minsta lilla tabbe man gör så förlorar man omedelbart licenserna på alla sina vapen.

Hur kan man då tillåta att vem som helst kan få äga en livsfarlig hund? Ibland kan en hundägare under lång tid terrorisera hela sitt grannskap med sin ilskna hund utan att den tas ifrån vederbörande. Hur länge skulle en ägare av en pistol kunna skrämma sina grannar genom springa omkring och vifta med den? Svar: Så lång tid som det tar en polisbil med sirener att blåljus att ta sig till platsen i fråga, dvs ett par minuter. Alla hans vapen skulle omedelbart tas ifrån honom och licenserna dras in, och han skulle aldrig kunna få en ny vapenlicens så länge han lever.

Låt mig ge några tidningsklipp hämtade från Svenska Dagbladets hemsida:

Rottweiler attackerade löpare
18 maj 2011 kl 10:21, uppdaterad: 18 maj 2011 kl 10:34

Rottweilern attackerade joggare och en av de drabbade berättade för Borås Tidning att hon aldrig glömmer ljudet då köttet släppte från armen. Nu åtalas hundägaren. Hon nekar.

Attackerna skedde i somras i Borås och drabbade två löpare. En kvinna skadades svårt och minns hur hunden högg och slet i henne. Då hade hunden redan tidigare anfallit en annan löpare, en man. Han kunde koppla ett grepp på hunden men blev ändå biten i båda armarna.

--------------------------------

Flicka hundbiten i ansiktet
1 maj 2010 kl 18:49, uppdaterad: 1 maj 2010 kl 20:32

En femårig flicka i Umeå blev biten i ansiktet av en rottweiler på lördagseftermiddagen.

- Hunden släppte inte frivilligt utan man fick bända loss den. Det var tur att den inte bet henne kring halsen, säger Ebbe Nyberg, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Flickan fördes till Norrlands universitetssjukhus med ansiktsskador. Sjukhuset uppgav senare på kvällen hon vårdades på intensivvårdsavdelningen. Hennes skador är inte livshotande.

Dramat inträffade i ett villaområde. Hunden befann sig inomhus, men en dörr hade gått upp.
Artikeln fortsätter...

- Den sprang ut och attackerade grannens flicka, säger Ebbe Nyberg.

Händelsen kommer nu att utredas och hunden ska avlivas.

-------------------------------

Pojke svårt hundbiten i Helsingborg

2 november 2009 kl 14:32, uppdaterad: 2 november 2009 kl 14:37

En pojke i tioårsåldern blev svårt biten av en hund i Helsingborg på måndagen. Tillsammans med en kamrat lekte han med hunden då den av okänd anledning gick till attack. Pojken blev biten i armar och ben.

- Han fördes med svåra skador till Universitetssjukhuset Mas i Malmö, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.

Skadorna bedöms inte som livshotande.

Enligt Mikael Persson var de två pojkarna ute och gick med hunden, som tillhör en av pojkarnas familj, och lekte med en boll. Då gick hunden, en rottweiler, plötsligt till angrepp.
Artikeln fortsätter...

En kvinna i närheten av den plats där det inträffade såg hur hunden högg tag i den ene pojkens armar medan den andre pojken försökte få hunden att släppa greppet, berättar Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

- Jag sprang ut och det kom ännu en kvinna samtidigt. Vi försökte få hunden att släppa pojken men den fortsatte hela tiden att hugga. Pojken hade djupa sår på armarna och det var mycket blod, säger kvinnan till tidningen.

När flera andra kom till platsen lugnade hunden ner sig. En passerande polispatrull tog pojken till sjukhus. Både hunden och vittnen hade först lämnat platsen när en annan polispatrull kom till platsen.

Men senare kunde hunden omhändertas.

------------------------------

Flicka ihjälbiten av hundar
22 september 2007 kl 19:12, uppdaterad: 27 september 2007 kl 15:05

En tioårig flicka blev på lördagen ihjälbiten av två hundar i Frankrike.

Flickan lekte med hundarna på gården, när de av någon anledning gick till angrepp mot henne. Mamman rusade ut när flickan skrek på hjälp men kunde inte rädda barnet.

Det hände i Auteil utanför Paris, vid mammans bostad. Ägaren till mastiffhundarna har en relation med barnets mamma.

I fredags avled en 20-årig kvinna i en annan Paris-förort, Noisy-le-Sec, efter att ha blivit biten i huvudet av familjens rottweiler.

För någon månad sedan, då en tonåring hade blivit ihjälbiten, aviserade inrikesminister Michèle Alliot-Marie skärpt myndighetskontroll för att minska riskerna med potentiellt farliga hundraser.

------------------------------

Kvinna attackerad av rottweiler
16 mars 2007 kl 19:08, uppdaterad: 31 mars 2008 kl 01:49

En kvinna i 50-årsåldern fick svåra ansiktsskador när hon angreps av en rottweiler i Alingsås på fredagseftermiddagen. Hon fördes till Alingsås lasarett för operation.

Hunden var inte kvinnans egen men hon kände till den eftersom den hör hemma på hennes gård. Hunden attackerade när kvinnan böjde sig ned för att klappa den. Hunden gick då i koppel.

-------------------------------

Polis till sjukhus efter hundattack
8 januari 2007 kl 20:02, uppdaterad: 27 september 2007 kl 11:46

En polis i Uppsala fick i kväll föras till sjukhus sedan en rottweiler under stort tumult attackerat och skadat honom i stadsdelen Gottsunda i Uppsala.

Hunden gick till upprepade attacker mot poliser som bedrev spaning mot en brottsmisstänkt man i området. Djuret sköts därför ihjäl av en kollega till den skadade polisen, berättar vakthavande polisbefälet Jan Sjöquist i Uppsala län.

I samband med tumultet ska hundägaren även ha hotat poliserna med en kniv, sannolikt en mattkniv. Därför greps han, misstänkt för hot men även för våld mot tjänsteman. En kamrat till mannen greps samtidigt på misstankar om ringa narkotikabrott.

Sjöquist berättar att hundägaren troligtvis inte bussat rottweilern på poliserna. Därför fanns det omedelbart inga misstankar om grov misshandel.

- Hunden har uppenbarligen försvarat sin husse, och kände väl uppenbarligen ingen skillnad på poliser och andra människor, tror Sjöquist.

Varför poliserna spanade på hundägaren vill han inte avslöja.

Polisen som attackerades av rottweilern ska enligt Sjöquist inte ha livshotande skador.

------------------------------

Femåring dödad av hund
1 januari 2007 kl 12:13, uppdaterad: 11 oktober 2007 kl 09:54

En femårig flicka sargades till döds av en hund i sin hemstad i norra England på nyårsdagen. Hunden beskrevs som en hund av "pitbulltyp" av polisen. Hunden attackerade flickan och en kvinnlig släkting i ett hus i St Helens, när Liverpool. Det är oklart om hunden tillhörde familjen.

Kvinnan skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

En talesman för Merseyides polisdistrikt sade att man beslutat att hunden skull dödas omedelbart.

- Det är en så tragisk händelse. När ett barn dör under sådana här omständigheter har det effekter på hela samhällen, sade polisbefälet Jon Ward i ett uttalande.

I september förra året dog en fem månader gammal flicka i Leicester sedan hon attackerats av familjens rottweiler.

--------------------------------

Kvinna ihjälbiten av hundar

22 november 2006 kl 19:01, uppdaterad: 11 oktober 2007 kl 09:04

En 23-årig kvinna blev ihjälbiten av hundar i en by i norra Frankrike på onsdagen, uppger polisen. Hon bodde inte i samma fastighet som de fyra rottweiler som hon skulle utfodra.

En granne i orten Villers-sur-Thère nära staden Beauvais tillkallade polis, som möttes av en fruktansvärd syn. Hundarna, som vägde mellan 60 och 80 kilo, hade siktat på huvudet och bitit av kvinnan ansiktet.
Poliserna avlivade hundarna.

I samma hus som hundarna bor tre män. När grannarna för något år sedan klagade över att djuren inte hölls kopplade, tillkallades polis som därför var bekant med platsen.

Det står inte helt klart varför kvinnan, som inte bodde där, matade hundarna.

Under de senaste tio åren har 15 människor dödats av hundar i Frankrike. Två av händelserna inträffade i juni i år och föranledde inrikesdepartementet att förbereda striktare regler för hundraser som betecknas som farliga.

--------------------------

Sexåring svårt hundbiten
22 september 2002 kl 10:25, uppdaterad: 23 september 2007 kl 14:29

Hundarna togs senare om hand av polisen. Deras ägare är känd av polisen för liknande händelser och var förelagd att ha hundarna kopplade.
- Mannen är inte gripen, men det viktigaste är ju hundarna inte är ute längre, sade Stefan Norling på Södertörnspolisen, som sent i går kväll inte fått besked från sjukhuset hur allvarliga sexåringens skador var eller hur han mådde.
Han var ute med sin pappa på en promenad vid halv niotiden längs Backluravägen. På en parkeringsplats mötte de hundarna och deras ägare. Hundarna gick till attack mot pojken, som fick djupa blödande bett i ansiktet, kroppen och armar och ben.
Pappan lyckades efter en stund lyfta upp pojken på ett biltak men blev i stället själv angripen och biten i ena armen.
Ägaren avvek snabbt från platsen med sina hundar utan att lämna namn eller adress. Södertörnspolisen gjorde dock senare på dagen husrannsakan hos ett man i 40-årsåldern som tidigare förekommit i liknande sammanhang. Där omhändertogs en rottweiler och en annan hund som båda fördes till
hundstallarna.

Mannen hade i går kväll ännu inte förhörts om det inträffade. Det finns ett föreläggande från i våras att han måste ha sina hundar kopplade, vilket tyder på att de tidigare varit inblandade i liknande händelser.

--------------------------------

Ja det var några axplock jag hittade när jag sökte på SvD:s hemsida. Jag minns att för något år sedan så blev en finsk pojke ihjälbiten av en rottweiler och jag minnas många, många andra liknande angrepp. De farligaste hundarna enligt statistiken är pitbullterrier, chowchow och rottweiler. Förvånansvärt är dobermanpíncher och schäferhundar betydligt mindre farliga än de tre förstnämnda.

Jag hittade följande statistik som visar antalet hundangrepp i USA och Canada mellan 1982 och 2009 (jag tar bara med 5 hundraser – observera doberman och schäfer kommer långt ner på listan som nr 17 respektive nr 18 medan pitbull är nr 1 och rottweiler nr 3 – listan bygger på antalet angrepp i förhållande till antalet hundar av respektive ras):
1, Pitbull
Olika varianter inkluderade: pitbull, staffordshirebullterrier, amerikansk staffordshireterrier
Antal registrerade hundar (U.S.): 2 683
Barnoffer: 661
Vuxna offer: 519
Svåra skador: 819
Dödsfall: 159

2, Chowchow
Antal registrerade hundar: (U.S.): 1 592
Barnoffer: 35
Vuxna offer: 14
Svåra skador: 34
Dödsfall: 7

3, Rottweiler
Antal registrerade hundar: (U.S.): 14 709
Barnoffer: 257
Vuxna offer: 115
Svåra skador: 244
Dödsfall: 67

----------------

17, Doberman
Antal registrerade hundar: 11 546
Barnoffer: 8
Vuxna offer: 6
Svåra skador: 7
Dödsfall: 6

18, Schäfer
Antal registrerade hundar: (U.S.): 43 575
Barnoffer: 52
Adult victims: 20
Svåra skador: 50
Dödsfall: 9

Mer skrämmande statistik hittar läsaren här: http://www.lawyerfordogbite.com/dangerous-dogs/rottweiler-attacks.html

Att chowchow skulle vara så farlig visste jag inte. Å andra sidan är det inte någon vanlig hund så därför är offren inte så många, dvs problemet inte lika stort. Vi ser att doberman och schäfer inte har speciellt många offer i förhållande till sitt antal. Men statistiken för rottweiler och pitbull är skräckinjagande. Och speciellt då den sistnämnda. Skulle USA ha lika många pitbullterriers som rottweilers (14 709) skulle 872 människor blivit dödade av pitbulls under perioden i fråga. Och skulle antalet schäfrar vara lika med antalet rottweiler skulle 3 personer ha dödats av schäfrar under perioden. En rottweiler är alltså 22 gånger mer livsfarlig än en schäfer och en pitbull är 290 gånger mer livsfarlig än en schäfer! Siffror man inte kan blunda för.

Jag är inte hundrädd på något sätt, men när jag ser en rottweiler tar jag långa omvägar för att inte komma i närheten. För någon månad sedan hade någon bundit en stor rottweiler utanför min ICA-butik, där den stod och slet i sitt koppel. Ett litet barn gick förbi men insåg tack och lov att det nog inte var så bra att komma nära hunden. Jag upplevde det som mycket obehagligt. För ett par år sedan var jag ute och cyklade och mötte då en äldre man som hade en rottweiler i ett koppel. När jag cyklade förbi blev hunden som galen och ryckte och slet i kopplet och blottade huggtänderna mot mig och morrade, och mannen hade fullt schå att hålla fast hunden. Vad hade hänt om han tappat greppet?

Det är helt oacceptabelt att människor skall behöva gå omkring och vara rädda för den här typen av hundar. Jag anser att hundraser som pitbull och rottweiler borde totalförbjudas. I varje fall måste det ställas mycket höga krav på den som äger en sådan hund (lika höga krav som för att inneha en pistol). Om grannar känner sig hotade skall hunden omedelbart tvångsförsäljas eller avlivas. Ett minimikrav, om man nu anser att man skall tillåta den här typen av hundar (vilket jag inte anser att man skall) borde vara att dessa hundar måste ha munkorg när de rastas ute. Och om en hundägare en enda gång ertappas med en sådan hund utomhus, utan munkorg, skulle hunden tas ifrån honom/henne och avlivas eller försäljas och hundägaren i fråga skulle få förbud (med fängelse som påföljd om detta inte efterlevs) att resten av sitt liv inneha en hund som kan klassas som farlig (motsvarande sker ju när det gäller vapenägare). Då kan dessa hundar i alla fall inte döda eller lemlästa oskyldiga människor.

Nu tror jag i och för sig att en rottweiler och liknande, som inte är genetiskt defekt, kan vara ganska ofarlig om ägaren verkligen är kapabel att ha en sådan hund (kräver en speciell personlighet). Problemet är alla dessa människor som inte har vad som krävs för att kontrollera en kraftfull hund (där hunden mer eller mindre tar kommandot). Så anser man att kamphundar och liknande skall tillåtas (jag kan ärligt talat inte förstå varför – varför är det i så fall inte tillåtet att ha en tiger som man låter springa lös bland lekande barn?) måste man kräva att hundägaren är med i en brukshundsklubb och att han regelbundet deltar i övningarna där (dvs han måste vara aktiv). Och om ledningen i klubben anser att han inte är tillräckligt aktiv eller inte är kompetent att inneha en farlig hund, skall de ha plikt att anmäla detta till polisen som då tar hunden från ägaren. Då skulle vi ha krav på hundägaren som motsvarar kraven på innehav av pistol eller revolver. Detta vore synnerligen rimligt.

Det tycks som att rottweilers framför allt ger sig på barn i 5-9-årsåldern (jag läste det någonstans). De siktar ofta mot ansiktet och i flera fall har de förstört ansiktet på människor. Jag läste för några år sedan om den första ansiktstransplantationen som utfördes i USA (en kvinna fick ett ansikte från en avliden person). Orsaken till att hennes ansikte var förstört var att hon hade attackerats av en rottweiler, som slitit loss hela hennes ansikte. Hur kul är det på en tiogradig skala? Personligen så tycker jag hemskt illa om rottweilers. Jag tycker de är riktigt otäcka djur.

Nu vet jag av erfarenhet att hundägare ofta blir djupt sårade när man antyder att deras lilla älskling skulle kunna vara farlig. Jag läste för ganska många år sedan om en granddanois som, när familjen satt runt matbordet, plötsligt blev som galen och kastade sig över ett av barnen. Föräldrarna lyckades rädda barnet och stängde in hunden i rummet, där den löpte amok. När polisen kom fick de skjuta hunden genom att öppna en springa i dörren. Familjer som har sådana här kraftfulla hundar tar en stor risk, hur gulllig de än tycker att deras lilla gulleplutt är. Familjer, vars barn blivit svårt skadade eller dödats av den egna hunden, ångrar nog bittert att de inte köpte en mindre farlig hund. Djur går inte att förutsäga och detta måste man ta hänsyn till. Om en dvärgpudel blir galen kanske man får några bitmärken. Om en rottweiler blir galen kan det sluta med invaliditet eller död.

Jag hoppas att våra politiker vågar ta itu med detta problem, även om givetvis Svenska Kennelklubben går i taket bara någon antyder att en hundras kan vara farlig. Frågan är dock hur kan man tillåta att vem som helst får äga en rottweiler när inte vem som helst får äga en .357 magnumrevolver?

Hur många människor, och då framför allt barn, skall behöva dödas eller lemlästas av farliga hundar, innan man gör något åt saken? Ingen vanlig människa har behov av den här typen av livsfarliga hundar.

Tacka vet jag lilla mig!

Viff-Viff!