tisdag 7 augusti 2012

Egypten hotar att invadera Gaza

För ett par dagar sedan skedde ett terroristangrepp vid gränsövergången Kerem Shalom, vilken ligger på gränsen mellan Sinai (Egypten), Gaza och Israel och bemannas av israelisk personal.

Några av terroristerna hade tagit sig in i Sinai från Gaza via de ökända tunnlarna, medan andra redan befann sig i Sinai. Man började med att attackera en egyptisk polisstation, varvid 16 polismän dödades och 7 skadades. Där stal man två bepansrade fordon, vilket uppenbarligen var målet med attacken mot polisstationen.

I de två pansarfordonen försökte palestinierna sedan forcera gränsövergången vid Kerem Shalom för att ta sig in i Israel. Avsikten var antagligen att döda så många israeler som möjligt och kanske även ta gisslan.

Det ena fordonet exploderade vid själva gränsövergången (eventuellt var det riggat för att explodera och skapa förvirring) medan ett antal terrorister i det andra pansarfordonet lyckades forcera spärrarna och ta sig in i Israel. Där uppstod det eldstrid med israeliska soldater. Israelerna satte snabbt in attackhelikoptrar varvid alla terroristerna dödades (uppgifterna går isär men det tycks ha rört sig om mellan 5 och 8 stycken). Inga israeler dödades eller skadades.

Egypterna är av förståeliga skäl ursinniga efter attacken. De har omgett staden Rafah (ligger på gränsen mellan Sinai och Gaza och tillhör Gaza) med en järnring av soldater, pansarfordon och attackhelikoptrar och infört utegångsförbud medan man söker efter personer inblandade i terrordådet. Den nyvalde egyptiske presidenten Muhammad Mursi har utlovat att ”den fega attacken kommer att få konsekvenser”. För vem är inte svårt att räkna ut. En egyptisk militär talesman har i en intervju krävt att Hamas ”säkerhetsstyrkor” (som inte är något annat än terrorister i uniform och vars lön bl a betalas av svenska skattebetalare) samarbetar med Egypten för att gripa alla inblandade. Talesmannen sade också, ”Om vi tvingas anfalla Gaza, som Israel gjort tidigare, kommer vi att göra det – om det kan bevisas att de som utförde attacken kom från Gaza" (läs här för fler detaljer).

Det skulle vara synnerligen intressant att se hur svenska media kommer att förhålla sig om nu Egypten verkligen slår till mot Gaza. Mycket, mycket intressant! Skulle SR:S och SVT:s journalister bli lika upprörda och hatiska som de blev när Israel slog till mot Gaza årsskiftet 2008-2009 (efter att ha blivit beskjutet med ca 12 000 raketer plus att en israelisk soldat kidnappats för att inte glömma otaliga försök till terrorattacker, som israelerna lyckades stoppa)? Man undrar om den israelhatande norske läkaren, Mads Gilbert, som alltid råkar befinna sig i Gaza när det händer något där, än en gång skulle släppas fram i SVT och få berätta, utan att ifrågasättas, om hur han vadar i blod på det palestinska sjukhuset (som under Gazakriget). Och man undrar också om Jörgen Huitfeldts stämma åter skulle darra lika mycket av återhållen vrede och undertryckt hat när han ”intervjuar” den egyptiske ambassadören, som den gjorde när han under Israels "attack" (som egentligen var självförsvar) mot Gaza intervjuade den israeliske ambassadören (här kan du läsa mer om detta). Och man undrar om Cecilia Uddén även den här gången (precis som hon gjorde vid det israeliska anfallet mot Gaza) skulle komma med tårdrypande reportage om palestinska barn som dött eller traumatiserats på grund av det egyptiska anfallet utan att nämna någonting om bakgrunden till Israels agerande.

Det är alltid tragiskt när barn dör eller lider. Men det är lika tragiskt när judiska barn dör som när palestinska barn dör. Både Huitfeldt och Uddén måste rimligen vara medvetna om att israelerna aldrig dödar barn avsiktligt och att Hamas etc konsekvent använder civila, inkluderande barn, som sköldar vid sina aktioner. När judiska barn avsiktligt mördas av palestinska terrorister, ja då har varken Huitfeldt eller Uddén något att säga. Kan man tänka sig någon mer ynklig och usel journalistik?!

Dessutom kan dessa två reportrar knappast vara omedvetna om att det nästan alltid, tyvärr, blir civila offer i samband med krigshandlingar. Det finns få länder som gör så mycket som israelerna när det gäller att undvika civila offer. Under NATO:s bombningar av Serbien dödades 500-1200 civila (varav många barn) – dvs fler oskyldiga offer än under Gazakriget (ca 600 dödade Hamassoldater och ca 300 civila offer, enligt trovärdiga källor). En talesman för NATO sade med anledning av kritik mot bombningarna i Serbien, "Det är alltid ett pris att betala för att besegra ondskan. Det är aldrig gratis. Men priset för misslyckandet att besegra en ännu större ondska, är betydligt högre [än de civila offren]". Han ursäktade sig också med att NATO hade tvingats till militär aktion av serberna. Jag kan inte minnas att några reportrar på SR eller SVT darrade av raseri när de rapporterade om de civila offren för NATO-bombningarna i Serbien. Israel var lika tvingade till militär handling under Gazakriget som vad NATO var under inbördeskriget i Jugoslavien. Antalet civila offer för USA:s och NATO:s bombningar i Afghanistan och Irak kan för övrigt räknas i tiotusental. Varför darrar inte SR-reportrarnas röster av raseri och hat när det rapporterar om detta?

Skillnaden mellan palestinsk och israelisk inställning till barn.

Jag hoppas inte på något egyptiskt angrepp mot Gaza. Jag tycker synd om Gazaborna. Synd om dem därför att de är slavar under en motbjudande religion och för att de har så usla ledare, som inte vill sitt eget folks bästa, utan som drivs av ett oförsonligt hat mot det judiska folket. Samma hat tycks driva många av SVT:s och SR:s journalister. Att dessa ofta betonar att de är antisionister (dvs är emot landet Israel) men inte antisemiter (dvs hatar judar) imponerar inte på mig. Antisionismen är alltför ofta bara den vidriga antisemitismen förklädd! Och dessutom, även om de bara skulle vara antisionister, skall detta inte påverka deras nyhetsrapportering. Deras privata åsikter har ingen plats i nyhetsprogram! Sådana program skall vara objektiva. Och klarar man inte av det skall man inte vara nyhetsjournalist.

När Israel gick in i Gaza, efter flera års provokationer, glömde Huitfeldt och Uddén att berätta för lyssnarna om de tusentals raketer som regnat ner över södra Israel. De glömde att berätta att Israel gång på gång varnat Hamas. De glömde att berätta att Israel 3 år tidigare ensidigt utrymt Gaza för att låta palestinierna själva styra där (här hade Hamas chansen att visa om de var samhällsbyggare eller terrorister). Och de glömde att berätta att flera arabstater, bl a Egypten, varnade Hamas för att fortsätta att provocera Israel och att de till och med uttryckte förståelse för om Israel till slut skulle slå tillbaka. Allt detta och mycket mer glömde man att berätta för svenska folket.

Ett medium som glömmer att berätta allt detta, är inte ett Public Service medium utan en ideologisk propagandakanal. Och visst kan vi ha sådana kanaler i yttrandefrihetens namn. Men då skall en sådan kanal saluföras som propagandakanal och inte som Public Service! Jag ser fram emot att i framtiden på Comhems hemsida, vid sidan av sportkanaler, nyhetskanaler,dokumentärkanaler etc, hitta SR/SVT under rubriken "vänster-kristendomshatande-USAhatande-Israelhatande-Sverigehatande-familjehatande-islamälskande-proarabiska propagandakanaler". 77 kr per månad, vinklat och klart! Då skulle man åtminstone segla under rätt flagg och öppet deklarera var man står.