måndag 11 juli 2011

Hur står det till i huvudet på grekerna?

Det är svårt att låta bli att skriva något om den ekonomiska krisen i Grekland. Och idag klarade jag inte av att stå emot längre.

Jag vet inte om man skall kalla det hela för ofattbart eller korkat eller absurt. Det är egentligen ännu värre. Svenska Dagbladet hade den 2/7 2011 en artikel med rubriken ”(50 000 kr kronor för att tvätta händerna?)” . Där ger man några exempel på de absurda grekiska arbetsvillkoren. Jag citerar:
Jag trodde att jag hade hört det mesta, men den tyska tidningen Handelsblatt gjorde i veckan en sammanställning av grekiska arbetsvillkor, vissa så generösa att man inte tror det är sant.

Men jodå, tidningen har på noggrant tyskt vis tydliga källhänvisningar vid varje påstående. Ett axplock:

• Busschaufförerna i Aten får åka till och från jobbet på arbetstid och den som klarar att komma i tid får dessutom en bonus på 310 euro.

• Bud på de olika ministerierna får ett lönetillägg på 290 euro i månaden – för att bära akter och pärmar.

• På det delvis privatiserade telefonbolaget OTE får man 25 euro i månaden för ”uppvärmandet av tjänstebilen”. Enligt Handelsblatt meddelade facket i måndags att bonusen avskaffats – men de anställda kräver nu att den återinförs.

• Den statliga järnvägen ger lokförarna (som har upp till 7000 euro i månadslön, dvs bortåt 70 000 kr/mån) en premie för varje kilometer de kör. De får dessutom över 5 000 euro (nästan 50 000 kronor) extra om året för att tvätta händerna (det får 25 procent av all tågpersonal).

Som om detta inte vore nog så går många grupper i pension i 50-årsåldern (t ex frisörer). Vissa betalar noll i skatt (taxichaufförer, läkare, advokater och andra egenföretagare). Etc, etc. Dessutom har man ett långt gånget korruptionssystem med välavlönade statliga och kommunala skenarbeten, där man inte ens behöver gå till jobbet. Den typen av arbeten delas frikostigt ut till släktingar och vänner och andra.

I DN den 9/7 2011 skriver kolumnisten Richard Swartz om problemet Grekland. Rubriken är ”Sjunga högt i skogen”. Swarz jämför situationen i Grekland med hur det var när Östeuropa befriades från kommunismens ok
I Östeuropa fanns en realistisk bild av vad man hade att göra och varför. I Grekland är det Europas fel att man levt över sina tillgångar och på just Europas bekostnad. Och är det inte Europas fel så är det de egna politikernas, samma politiker som grekerna röstat fram i val efter val, sannolikt just därför att de lät dem leva över sina tillgångar.

Swartz skriver också:
Kan ett land som avsiktligt och systematiskt förtigit sina verkliga skulder, och dessutom förfalskat statistik och så fuskat sig till euron, räkna med andras solidaritet? Är det inte snarare Grekland som visat sig osolidariskt mot Europa.

Det kommer inte att bli lätt för Grekland att återvända till verkligheten. Landet har i princip ingen industri, ingen teknologi och inga råvaror och jordbruket är inte speciellt omfattande. Det man lever på är huvudsakligen turism och sjöfart. Byråkratin är synnerligen omständlig och gör det svårt att förändra någonting (byråkratin gör det också svårt att ta in skatteintäkter). Detta i kombination med en långt gången korruption bådar inte gott för framtiden.

Hur kan det då ha gått så långt? Kan folk verkligen vara så dumma eller okunniga att de tror att man kan pensionera sig vid 55 års ålder med 90 procent av lönen och få höga löner utan att egentligen göra någonting? Är grekerna fullständigt tiltade i roten? Dumma i huvudet helt enkelt?. Nja, så enkelt är det nog inte. Svaret heter snarare långsam tillvänjning. Långsamt, långsamt har systemet, från att ha varit lite lagom korrupt och byråkratiskt, utvecklats till att bli fullständigt hjärndött, absurt korrupt (det är liknande mekanismer som ligger bakom den politiska korrekthetens Sverige, där folk gradvis vant sig vid de mest absurda åsikter, som t ex att könen är en social konstruktion). Grekerna har gradvis anpassat sitt tänkande och så småningom börjat tycka att det är helt naturligt att vi greker jobbar till 50, får 90 procent av lönen i pension och dessutom inte betalar någon inkomstskatt! Samtidigt som människor i andra länder i Europa betalar en tredjedel av lönen i skatt och sedan arbetar till 65 eller 67 och då får kanske 70 procent eller mindre av sin lön i pension.

Frågan är hur det skall gå. Europa sitter som i ett skruvstäd. Låter vi Grekland bli bankrutt kommer detta att påverka hela Europas ekonomi dramatiskt. Risken finns att vi kommer att få fortsätta att betala för grekernas imbecilla ekonomiska tänkande. Nu kommer det nog inte att bli så. Anders Borg har t ex sagt att det är orimligt att vi svenskar skall arbeta till 65 och sedan skicka vårt överskott till Grekland så att medborgarna där kan gå i pension vid 50. Tyskland och Frankrike har gjort liknande uttalanden. Så risken finns i alla fall att man på sikt låter Grekland gå i konkurs. Och sedan får man ta smällen i Europa. Chansen att Grekland på egen hand skulle kunna ta sig ur krisen är antagligen mikroskopisk. Om ens det. Av det man sett i media verkar det som att de privilegierade grupperna i Grekland helt saknar verklighetsinsikt.

Hur kan då människor i Grekland hota med strejk? Borde de inte inse hur allvarligt läget är och att något måste göras? Problemet är att en hel del av de som strejkar är vanliga greker som inte haft de fördelar och förmåner som beskrivs ovan. Det de strejkar över är att det nu blir de som kommer att få betala kalaset genom stora lönesänkningar och skatter, medan den korrupta eliten kommer att fortsätta sin blodsugarfest. Det skall bli intressant att se hur det går. Illa, tror jag!