onsdag 18 juli 2012

Kan schizofrenibegreppet utvidgas från individplanet till sociala grupper?

Ordet schizofreni kommer från grekiskan och betyder ungefär ”kluvet psyke”.

För en tid sedan kunde man i Expressen (se bild ovan – klicka på den för att förstora) få tips om hur man lever utomlands som pensionär (något som är aktuellt för mig, eftersom jag planerar att flytta till Portugal). I 6 punkter tipsade Göran Andersson, vd för företaget Sparsam Skatt, om vad man skall tänka på när man flyttar från Sverige (Sparsam Skatt hjälper människor som vill flytta till varmare breddgrader med tips om vilka blanketter som skall fyllas i och hur man betalar så lite skatt som möjligt efter flytten etc). I punkt 6 säger Andersson:
Försök lära dig språket i det land du flyttar till och visa respekt för landets kultur.
Visst har Andersson rätt. Skall man bosätta sig i ett annat land, skall man visa respekt för landets kultur (vilket inte utesluter att man äter svensk julmat) och lära sig språket, så gott det nu går.

Liknande uttalanden kommer med jämna mellanrum från SD och ibland också från Folkpartiet, men då handlar det inte om svenska pensionärer utan om invandrare som kommer till Sverige. Folkpartiet står för språkkravet men vågar inte gå så långt att de öppet säger att invandrare skall visa respekt för svensk kultur, det överlåter man åt SD. Varje gång Björklund eller Jimmy Åkesson antyder att invandrare skall lära sig svenska och/eller respektera svensk kultur höjs ett skri av upprördhet från den svenska Godhetskören. Hur kan man vara så oförskämd att man säger något sådant! Vad skall de stackars invandrarna tycka? Det är ju rena rasismen och nazismen!

Visst är det märkligt! Ingen reagerar över det självklara rådet att svenskar som flyttar utomlands skall lära sig språket och respektera kulturen i det land de flyttar till. Även om nu Göran Andersson var gästskribent i Expressen så accepterades hans text i tidningen. Och så vitt jag vet väckte artikeln inget ramaskri någonstans i vårt avlånga land.

Men, skulle någon, i en artikel säga att invandrare som flyttar till Sverige skall respektera svensk kultur och lära sig vårt språk, då skulle helvetet bryta lös. Om det var en offentlig person som sade detta, skulle antagligen hela dennes professionella framtid spolieras och han/hon skulle fortsättningsvis betraktas som oberörbar.

Varför är det rasism att begära samma sak av människor som flyttar till Sverige, som vi begär av svenskar som flyttar till andra länder? Och speciellt då när det gäller icke arbetskraftsinvandrare. De senare gör ju skäl för sig ekonomiskt. Men när det gäller människor som kommer hit som flyktingar och som får ta hit hela sina familjer, får full sjukvård och full pension och försörjs av svenska samhället, utan att de bidragit med ett enda öre till systemet, då måste vi definitivt kunna ställa krav. Att de skall respektera svensk kultur, svenska värderingar och svensk lag är självklart. Och accepterar de inte detta, skall de kastas ut från vårt land som fort som det bara går!

Kluvenheten i denna fråga är ett tydligt exempel på social schizofreni.

Och nu till nästa exempel. För några år sedan kom det ut en bok med titeln Den Jesus som aldrig funnits, författad av Roger Viklund. Den kanske inte höjdes till skyarna precis i media, men den rönte ändå att förhållandevis stort intresse.

På Ad Libris hittade jag följande kundrecension:
Har läst de mesta böcker som finns i ämnet och denna bok är den för närvarande bästa. Den är mycket tydlig i sin framställning och den vederlägger varje påstående väl. Sen om det stämmer eller inte låter jag vara osagt. Men för er som är intresserade i ämnet rekommenderar jag verkligen denna bok.
Ingen i Godhetskören blev så vitt jag vet upprörd över Viklunds bok. Ingen kristen hotade författaren till livet. I boken upprepar Viklund gammal 1800-talsliberalteologi, som få teologer idag ställer upp på. Böcker av den har typen ges regelbundet ut i vårt land (ca en vart tionde år) och har egentligen ingen påverkan (annat än att de redan otroende får vatten på sin kvarn).

I år har det kommit ut en bok som heter Did Muhammed exist? (Har Muhammed verkligen existerat?), skriven av islamkännaren Robert Spencer. Temat i boken är följande; När araberna i slutet av 600-talet påbörjade sin erövring av Nordafrika, Östafrika, delar av Europa och Asien existerade inte islam. Spencer hävdar att under de första 90 åren av arabisk expansion nämns inte islam eller Muhammed i någon enda känd arabisk skrift. Först i senare dokument finner man referenser till islam och Muhammed. Spencers teori är att när araberna lagt stora områden under sig, insåg de att det behövdes en religion eller kultur som kunde förena alla de erövrade områdena. Annars skulle man på sikt få splittringar och till slut skulle hela imperiet falla sönder. Alltså hittade man på islam och Muhammed (kanske utgick man från någon religion som redan fanns och sedan bättrade på den för att den skulle fungera som enande kraft). Jag har ännu inte läst denna bok, även om jag köpt den, så jag kan ha missuppfattat något, men ungefär som ovan resonerar Spencer.

Jag tar inte ställning till om Spencer har rätt eller ej. Politiskt korrekta media i USA, där Spencer är bosatt, har till stora delar låtsats som att boken inte existerar (det är ju det mest effektiva sättet, med tanke på att Spencer är oerhört kunnig i islam och backar upp det han skriver med mängder av argument som kanske inte är så lätta att vederlägga). I Sverige har den inte alls nämnts och inget förlag har erbjudit sig att översätta den till svenska, såvitt jag vet.

På olika sociala media (Twitter, Facebook etc) har reaktionerna (till skillnad mot Viklunds bok) varit desto häftigare. Vänsterrörelser har öst galla över Spencer och muslimer har hotat att halshugga honom. Nu finns ju inte hans bok i svenska bokhandlar (såvitt jag vet) men den kan beställas på Amazon.uk. En sak är helt säker, om Did Muhammed exist skulle ges ut på svenska, så skulle Godhetskören (plus muslimerna i vårt land) gå i taket.

Återigen – schizofreni på det sociala planet.

På Wikipedia läser vi angående schizofreni:
Diagnosen schizofreni baseras på patientens självrapporterade upplevelser, i kombination med observationer från psykiatrer eller psykologer. Det finns inget objektivt biologiskt test för schizofreni, även om studier tyder på att genetik och biokemi är viktiga orsaksfaktorer.
För den sociala schizofrenin gäller (enligt min tolkning):
Diagnosen social schizofreni baseras på vad de olika samhällsgrupperna själva rapporterar (avslöjar) i det de skriver och säger, i kombination med observationer från uppmärksamma iakttagare. Det finns inget objektivt biologiskt test för social schizofreni, även om studier tyder på att feghet och ideologisk förblindelse är viktiga orsaksfaktorer.
Nordamerikas indianer brukade säga att den vite mannen talar med kluven tunga. Analogt skulle jag vilja säga att Godhetskören talar med kluvet psyke.

Ha en bra kväll/dag!