onsdag 3 februari 2010

Tomma tunnor…

Lite uppdatering angående islamvärldens, i tidigare bloggar nämnda, bristande engagemang när det gäller hjälpinsatser vid naturkatastrofer (och överhuvudtaget hjälpinsatser).

Saudiarabien annonserade tio dagar efter katastrofen att man tänkte donera 50 miljoner USD till Haiti, medan andra arabstater har gett mindre summor. Kuwait gav t ex 3,5 miljoner USD och Qatars Röda Halvmånen (islamvärldens motsvarighet till Röda Korset) har lovat att skänka 4 miljoner riyals (ca 1 miljon USD). Kuwaits bidrag torde motsvara någon eller några minuters (eller kanske sekunders) oljeinkomster, för att nu sätta in siffrorna i sina rätta sammanhang. Huruvida några fler islamländer bidragit känner jag inte till. Vi ser i alla fall att det handlar om småsmulor i förhållande till de här ländernas ekonomiska resurser.

Klicka på denna länk för en fullständig lista över olika länders och organisationers givande till Haiti.

I Al-Hayat (en arabiskspråkig tidning som ges ut i London) diskuterade den palestinske forskaren Khaled Hroub (verksam vid Oxford University) den 23/1 2010 islamvärldens brist på medkänsla (med anledningen av katastrofen på Haiti). Jag saxar några utdrag:
Frånvaron av samhällelig eller privat hjälp från arabiska och muslimska [länder] till de katastrofdrabbade människorna på Haiti är en skam.

Våra förvrängda religiösa sinnen [och vår föreställning om gudomlig] belöning och straff, har inpräntat [i oss] ett sjukt, mekaniskt sätt att tänka, som inte lämnar något utrymme för mänskliga känslor.

Det är intressant att ”alla dessa som drar svärd mot imperialismen” är iögonfallande frånvarande från listan av hjälpinstitutioner.

Ondskans axelmakter, som George W Bush brukade säga, visar sig som vanligt leva upp till sitt rykte. I den syriska tidningen Al-Thawra kunde man den 26/1 2010 läsa följande:
Amerikas exploatering av jordbävningen på Haiti, för att få exklusive kontroll över detta ödelagda lands öde, avslöjar klart kolonialistiska avsikter.

I den syriska tidningen Teshreen skrev en tidigare chefredaktör samma dag:
Haitierna har all rätt i världen att frukta den beväpnade amerikanska hjälp som har landat i deras land med militära helikoptrar och marinsoldater.

Så skriver man i Syrien – ett land som inte gjort speciellt mycket för att hjälpa de drabbade på Haiti. Självklart använder USA militära helikoptrar, eftersom många av dessa är perfekta i sådana här situationer (givetvis handlar det inte om attackhelikoptrar). Det är t ex svårt att tänka sig en för ändamålet lämpligare transporthelikopter än den militära transporthelikoptern CH-47 Chinook. Den har stor lastkapacitet, kan flyga långa sträckor och har lämpliga vinschar och är stryktålig. Att man använder soldater vid naturkatastrofer är också mycket vanligt. I Sverige brukar vi till och med använda soldater när man går skallgång efter en försvunnen person. Om man nu snabbt behöver sätta in en hjälpstyrka i ett annat land, måste rimligen soldater vara ett av de bästa alternativen. USA har knappast 10 000 hjälparbetare som sitter och väntar på att åka ut till något katastrofområde. Däremot har man soldater som kan åka vart som helst på jorden med kort varsel, och som dessutom har en lämplig infrastruktur för sådana här situationer. Dessutom har det varit nödvändigt med soldater som har vapen, eftersom beväpnande ligor passat på, under det att samhället varit lamslaget, att plundra, mörda och våldta efter bästa förmåga. Hjälparbetare har i vissa områden behövt beväpnad eskort för att kunna fullgöra sin uppgifter. Flygplatsen i Port au Prince var helt lamslagen efter jordbävningen och amerikanarna tog över flygledning och liknande för att hjälpflygplanen skulle kunna landa.

Men i Syriens, och andra arabstaters, ögon är allt som USA gör förkastligt. Och allt man själv gör utgör ett bevis på islams kärleksfullhet, godhet etc. Även om man inte gör någonting annat än att komma med tomma ord.

Som sagt, jag väntar fortfarande på att islamvärlden skall överraska mig. Inte genom att mörda fler människor (två rubriker på text-tv just nu "Dödlig talibanattack mot skola" och "Nytt attentat mot pilgrimer i Irak"), utan genom att i handling visa att islam utgör en av de goda krafterna i världen. Hittills är jag föga imponerad!