tisdag 2 augusti 2011

Ett litet tillägg till föregående två bloggar.

Jag roade mig nyss med att söka på ord som ”Christian” och liknande i Breiviks Manifest (som är skrivet på engelska – för att nå en så stor publik som möjligt). I en avdelning besvarar han olika frågor. En av dem är (sid 1363):

Fråga: Måste jag tro på Gud eller Jesus för att bli en ”Justiciar Knight (någon slags tempelriddare, som Breivik menar sig vara medlem av, vilket är ytterst osannolikt att han är)?

Svar: Eftersom det handlar om ett krig mellan kulturer, kräver inte vår definition av att vara kristen nödvändigtvis att man har en personlig relation med Gud eller Jesus. Att vara kristen kan innebära flera saker;

– Att man tror på och vill försvara Europas kristna kulturarv.

Detta bekräftar det jag skrivit tidigare, dvs att det Breivik talar om inte är kristendomen som religion. utan den kristna, eller vi kan lika gärna säga den europeiska, kulturen. Breivik har helt fel i det han skriver. Att vara kristen kan inte alls innebära flera saker. Att vilja försvara Europas kristna kulturarv har ingenting med att vara kristen att göra. Enligt Bibeln kan att vara kristen bara innebära en enda sak (vad skulle det finnas för annan definition av att vara kristen än Jesu definition); att man tror på Jesu Uppståndelse och att man har Jesus som Herre i sitt liv (som Paulus skriver i Romarbrevet 10:9). Jesus säger också i Johannesevangeliet:
Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom (Joh 3:36).

Kravet för att ”få se livet”, dvs för att vara frälst/kristen eller vad vi nu vill kalla det, är att man ”tror på Sonen” och ”lyder Sonen”, dvs tror på och lyder Jesus. Brevik har inte lytt Jesus, den saken är klar, och har därmed inte evigt liv (om han inte ångrar sig och dessutom verkligen menar detta och ber Gud och människor om förlåtelse). Det finns ingenting i Jesu undervisning som Brevik kan använda för att rättfärdiga sina illdåd. Ingenting! Och om du nu är av en annan åsikt – vänligen ange då bibelbok, kapitel och vers, eller tig för evigt!

I sitt Manifest har Breivik mängder av citat och länkar (jag har inte räknat dem men jag misstänker att det rör sig om tusentals – som tur är finns varken min hemsida eller mitt namn med någonstans). I konsekvensens namn borde Godhetskören nu kräva att alla olika källor han hänvisar till måste gå ut offentligt i media och be om ursäkt för terrordåden i Norge, eller i varje fall åtminstone klargöra att man inte stöder Breiviks handlingar (bl a gäller detta Alliansen med Reinfeldt i spetsen). Men att kräva något sådant vore fullständigt groteskt.

Godhetskörens anklagelser, med anledning av Breiviks dåd, mot kristna och mot SD och mot de som har invändningar mot det mångkulturella samhället, är fullständigt absurda. När Adolf Hitler 1934 sade att ”Vi skall bygga en bil som är så billig att vem som helst kan köpa den (idén till Volkswagen – bubblan – kom faktiskt från Hitler, som gav Ferdinand Porsche uppdraget att konstruera ’folkets bil’)” så var detta en bra idé, oavsett att det var Hitler som kom med den. Det finns ingen som helst anledning att backa på det man anser vara sant, bara för att en idiot eller en ond psykopat framför samma tankar. Sanningen är inte beroende av vem som framför den.

Jag har botaniserat lite grand i Breviks stora opus. Väldigt mycket av texterna är uppenbarligen sådant som han kopierat från diverse olika författare. Nu har jag ju inte läst allt – långt, långt därifrån – och jag har inte för avsikt att lägga ned någon energi på detta, men av det jag läst kan jag konstatera att mycket av hans analys av islam (som han fått från annat håll, bl a ibn Warraq) och av Europas historia stämmer med mina egna åsikter (nu har jag som sagt bara skummat lite på ytan och det kan ju finnas mycket som jag inte alls håller med om – hans agerande håller jag givetvis inte alls med om på något som helst sätt).

För övrigt har ju media ännu inte på allvar börjat granska händelserna i Norge. Det verkar t ex finnas en hel del att kritisera när det gäller polisinsatsen på Utøya. En snabbare insats hade förmodligen kunnat rädda kanske 50 människoliv.

En annan sak som nu diskuteras på diverse forum (bl a Flashback – leta under "Heta Ämnen") är hur ordförande för AUF (norska motsvarigheten till SSU, det var dess medlemmar som var Breiviks mål), Eskil Pedersen, agerade i samband med händelserna på Utøya. Själv kommenterade han det hela samma dag med, ”Jag hörde skotten, revs ned i en båt, och kom ganska snabbt från ön”. Han sade också att han kom till en säker plats tillsammans med andra i ett hotell nära Utøya, och att han vet lite av det drama som inträffade på ön.

Enligt kommentarerna på Flashback ger detta inte hela bilden. Pedersen stack iväg med färjan, som går mellan fastlandet och ön. Han ringde från färjan till polisen och sms:ade till några han kände, som befann sig på ön, och varnade dem. Så långt finns inte något att invända. Men, enligt vad som sägs, körde man omedelbart iväg med färjan långt bort från Utøya innan man gick iland. Kritiken är att han, som ordförande (även om han inte var lägerledare), inte borde ha övergett sina ungdomar. Men det är klart, idag föraktas ju hjältemod. Endast en idiot skulle riskera sitt liv för en annan människa tycker Godhetskören, som föraktar alla gamla dygder – mod, trofasthet, sanning, renhet, kärlek etc. Om någon av Godhetskörens medlemmar skulle råka i fara, uppskattar de givetvis en hjälte, men innerst inne tycker de antagligen han/hon är en dåre. "Men tack för att du räddade mig, jag skulle inte göra samma sak för dig".

Man menar i diskussionerna, att även om det inte kan krävas av Pedersen att han skulle stannat kvar och organiserat ungdomarna (om 50 ungdomar kastar sten på Breivik samtidigt, hinner han definitivt inte skjuta alla – han måste ju ladda om ibland), så kunde man åtminstone krävt att han skulle stannat kvar med färjan i närheten av ön, och plockat upp ungdomar ur vattnet (han hade tydligen i sina sms uppmanat dem att simma iväg från ön). Färjan var tillverkad i grovt stål och de ombord hade knappast löpt någon risk att skjutas om de hållit sig kanske 100 m från stranden. Samtidigt som AUF-ordförande drog iväg med färjan, gick andra människor ut i sina små plastbåtar och plockade upp folk i vattnet (och riskerade sina liv). Dessutom, genom att dra iväg med färjan, försenades polisinsatsen. I stället för att hela insatsstyrkan kunde åka över med färjan, blev man nu hänvisad till flera små plastbåtar, vilka dessutom var mycket mer sårbara om nu Breivik valt att skjuta mot poliserna. Han kunde antagligen ha ställt till med ett blodbad bland insatsstyrkan, eftersom han hade ett automatgevär med kikarsikte och uppenbarligen var en god skytt.

Vi har inte hört sista ordet än om detta. Jag har svårt att tro att allt detta skulle vara hämtat ur tomma luften. Men läs gärna själv på Flashback!

När Norge så småningom hämtat sig från den värsta chocken, vet man inte vad som kommer att hända. Kanske kommer många huvuden att falla. Att polisen kanske agerat klantigt och att AUF:s ordförande eventuellt är en fegis, förringar givetvis inte på något sätt Breiviks enorma skuld. Han, och endast han, är ensam skyldig till det som hände i Oslo och på Utøya.